ELLEN URSELMANN AUTONOOM KUNSTENAAR

Het atelier van Ellen Urselmann staat in het Limburgse Baarlo. Ze werkt samen met diverse glas- en kunstwerkplaatsen onder andere in Amsterdam, Leerdam, Lommel, Kaapstad en Derenburg.

In haar atelier onderneemt ze een boeiende zoektocht langs interessante voorwerpen, materialen en diverse technieken. De objecten van Urselmann markeren deze zoektocht. Het atelier is de plek waar alles samen komt. Gedachten en ideeën transformeren er tot tastbare objecten.

Geschiedenis

Ellen Urselmann is in 1978 geboren in Venlo. Ze woonde respectievelijk in Venlo, Maastricht, Amsterdam, Kaapstad en Baarlo. In 2000 studeerde ze af aan de Academie voor Beeldende Kunsten Maastricht en in 2003 studeerde ze af aan de glasafdeling van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.

Ellen Urselmann exposeerde haar werk in diverse galerieën en musea. Onder andere Galerie Judy Straten, Braggiotti Gallery, Stellenbosch Gallery en het gemeente museum Den Haag toonden haar werk. Op beurzen als PAN Amsterdam, Object Rotterdam, Scope Basel, Design Dubay en Design Shanghai presenteerde ze recent werk.

Ze werd genomineerd voor de driejaarlijkse Bernardine de Neeve Prijs. Urselmann vertegenwoordigde Nederland in de European glass context in Bornholm, Denemarken. Internationale erkenning kreeg ze in 2006 met het winnen van de European Young Artist Prize. Als (gast)docent was en is Urselmann verbonden aan diverse onderwijsinstellingen zoals de Academie Beeldende Kunsten Maastricht, het ROC en Fontys.

Motivatie

Ellen Urselmann legt het ongrijpbare vast. Een gedachte, een gevoel, nét op dat ene ogenblik voordat het niet meer tastbaar is.

De kwetsbaarheid van het heden, de spanning tussen toekomst en het verleden.

Tussen ooit krijgen en nooit meer hebben. Ze vangt gedachtes op het moment dat ze ongrijpbaar dreigen te worden. Stilstaan op het spannendste moment, even met beide benen op de grond.

Ellen Urselmann stelt de vraag:

Hoe zijn we hier gekomen, hoe nu verder?